Andulka vlkovaná - malý papoušek z Austrálie

Andulka vlnkovaná (Melopsittacus undulatus), je malý papoušek původem z Austrálie. Díky svojí hravé roztomilé povaze a krásnému zbarvení patří mezi nejoblíbenější chované papoušky po celém světě.
Andulky

Andulka vlkovaná

Andulka vlnkovaná (Melopsittacus undulatus), je malý papoušek původem z Austrálie. Díky svojí hravé roztomilé povaze a krásnému zbarvení patří mezi nejoblíbenější chované papoušky po celém světě.

Andulka vlnkovaná – délka

Andulka je dlouhá 17 - 20 centimetrů.

Andulka vlnkovaná – váha

Andulka váží 45 – 50 gramů.

Andulka vlnkovaná – původ

Andulky objevil v Austrálii známý přírodovědec Gould na začátku 19. století a pojmenoval ji „zpěvavý trávní papoušek”. První exemplář vystavený v muzeu v Anglii pod jménem „papoušek vlnkovaný” byl střelen v roce 1804 v Rose Hillu. Do Evropy byla živá andulka dovezena poprvé v roce 1840. O 30 let později už zaplavovaly Evropu každý měsíc tisíce papoušků.

Andulka vlnkovaná – způsob života

Andulka vlnkovaná je společenský pták, který žije v menších hejnech. Při cestách za potravou nebo při tazích se jednotlivá hejna sdružují do velkých skupin. Andulky vlnkované odpočívají ve větvích stromů jsou často dříve slyšet než vidět. Jednotliví ptáci si mezi sebou udržují kontakt neustálým švitořením a štěbetáním.

Andulka vlnkovaná – rozmnožování

Andulka vlnkovaná hnízdí v obrovských koloniích. Do hotového hnízda snáší 4 až 8 vajíček, zpravidla ve 24 hodinových intervalech. Ne vejcích sedí sama, sameček jí přináší potravu. Mláďata se začínají líhnout po 17 až 20 dnech, často v jednodenních odstupech. Zhruba měsíc po vylíhnutí jsou schopny mláďata létat.

Andulka vlnkovaná - potrava

Krmení andulek je velmi snadné, protože jsou to nenároční ptáci. Dospělým dáváme proso, loupaný oves, lesknici, trochu konopného semena (zvláště v zimě), slunečnici, klasy jitrocele i klásky trav apod. Nezapomínáme ani na zelené krmení, jako je špenát, ptačinec, pampeliška a občas i mrkev nebo jablko. Salát raději nepodáváme, protože bývá mnohdy příčinou průjmů. Vhodným doplňkem jsou naklíčená semena ovsa nebo pšenice, narašené větvičky ovocných stromů či vrby.

Andulka vlnkovaná – výběr klece

Andulku můžeme chovat buď v kleci nebo ve voliéře. Pro jeden pár stačí klec o rozměrech 60 x 40 x 40 cm. Klece lze koupit již hotové. Jsou celé kovové, a tak se nemůžou andulky dostat ven. Jako všichni papoušci totiž mají velkou sílu v ostrém zobáku a časem si poradí i s dřevěnými sloupky. Výhodou kupovaných klecí je i vyjímatelné dno, které snadno umyjeme. Do klece umístíme bidýlka – přírodní větvičky z nejedovatých dřevin tak silné, aby je pták téměř ale ne docela) obemkl prsty.

Andulka vlnkovaná – chov andulek

Andulka je nenáročný pták, odolný proti nemocem a chladu. Klec umístěnou na světlém a klidném místě, vybavíme budkou 60 x 40 x 40 cm s hnízdním důlkem. Teplota okolí by měla být vyšší než 20°C. Na dno je nutné umístit nádobu na pití a koupání a písek kvůli lepšímu trávení potravy.

Andulka vlnkovaná – jak poznáme samičku a samce andulky?

Základní barva v přírodě žijících andulek je světle zelená. Samec má ozobí modré, samice bílé nebo hnědavé.Mláďata jsou zbarvena jako rodiče, pouze vlnkování, které mají již od kořene zobáku ustupuje teprve později žluté barvě.

Andulka vlnkovaná – kdy začít andulku učit mluvit?

Chcete-li naučit andulku mluvit, vyberte si mládě těsně po vylétnutí z hnízda. Právě vylíhlé andulky jsou neopeřené, mají zavřené oči a jsou bezmocné. Prohlédnou až v 8 – 10 dnech. Hnízdo opouštějí ve stáří 30 až 35 dní, ale ještě několik dalších dnů je rodiče krmí. Po dalších 10 dnech jsou mláďata samostatná a je možné je odebrat a učit je mluvit.

Andulka vlnkovaná - věk

Andulka vlnkovaná se dožívá průměrného věku 10 let.

Andulka vlnkovaná - zajímavosti

U andulky se díky dlouhému chovu v zajetí objevilo mnoho mutací. Změny mohou být v barvě (zelená, modrá, šedá, žlutá, bílá, ...) i kresbě (straky, skořicoví, opalin, lacewings, ...). V poslední době se objevili i chocholaté andulky.

Přehled papoušků chovaných v zajetí naleznete ZDE

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.4 Počet: 11 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies