Pepino gold – převislé melouny

Převislé melouny Pepino gold jsou v dnešní době velmi populární. Péče o tuto rostlinu je poněkud složitější, ale pokud se o ni budete svědomitě starat, rostlina vám přinese bohatou úrodu malých a sladkých melounů.
Pepino gold

Pepino gold – převislé melouny

Převislé melouny Pepino gold jsou v dnešní době velmi populární. Péče o tuto rostlinu je poněkud složitější, ale pokud se o ni budete svědomitě starat, tak vám rostlina přinese bohatou úrodu malých a sladkých melounů.

Pepino gold – stanoviště

Rostlina má ráda slunce a teplo, nesnáší mráz. Daří se jí tedy na místech otočených k jihu, východu nebo západu. Vhodné jsou různé terasy, zídky, balkony okení parapety. Pepino gold dobře snáší sluneční úpal, ale vyžaduje denně bohatou zálivku. Při zamračených a studených dnech zaléváme méně.

Pepino gold – substrát

Pepino gold vyžaduje lehkou, propustnou a výživnou půdu s pH 5 - 6,5 . Na jednu rostlinu volíme nádobu o velikosti 4 - 6 l. Větší nádoby oddalují násadu květů, a tím i dozrávání plodů. Také se osvědčilo pěstování rostlin v závěsných květináčích.

Pepino gold – umístění na venkovní stanoviště

Začátkem června má již pepino vytvořen dostatečný kořenový bal a 6 - 8 hlavních výhonů 25 - 30 cm dlouhých. Rostlinu přemístíme ven. Kvete od konce června do začátku srpna. Musíme počítat s tím, že dobře hnojená rostlina vyživí až 30 půlkilových melounků, takže celková váha zavěšeného květináče může dosáhnout až 40 kg. Je potřeba s tím počítat při umístění a upevnění nádoby, aby nedošlo k pádu rostliny.

Zálivka

Pepino gold vyžaduje vydatnou a velmi častou zálivku. Zaléváme každý den zrána nebo večer.

Hnojení

Vzhledem k intenzivnímu růstu je rostlina velice náročná na pravidelné přihnojování (přihnojujeme 1x týdně roztokem plného hnojiva). Použít lze i kvašený drůbeží trus, nebo kousky suchého kravince, které v přiměřeném množství zapravíme mělce pod povrch půdy. Hnojiva je vhodné střídat. Rostlinu hnojte od dubna do konce července, od srpna již nepřihnojujte, aby rostlina do zimy dostatečně vyzrála..

Pepino gold – sklizeň

Do prvních podzimních mrazíků sklidíme asi 75% úrody. V této době je vhodné přemístit rostliny v závěsných květináčích do světlé místnosti. Do konce října dozraje zbytek plodů. Sklizeň z jednoho závěsu je 25 - 40 plodů.

Přezimování

Pepino gold přezimuje ve světlé místnost při mírné zálivce, aby rostlina neuschla. Začátkem března mírně přihnojíme a umístíme na okenní parapet. V této době můžeme odebírat řízky, které ve vodě zakoření během 10 dnů a do května vytvoří statné sazenice, které budou ještě téhož roku plodit.

Pepino gold - množení

Rostliny vypěstované ze semen získávají odlišné vlastnosti, proto jsou pro pěstování zcela nevhodné. Vhodný je způsob vegetativního množení z přezimované rostliny. Odebíráme řízky dlouhé asi 10 cm, které dáme zakořenit do sklenice s vodou. Brzy se začnou objevovat mohutné bílé zemní kořeny. Poté rostlinku zasadíme do zeminy. Možné je i množení přímo uložením řízkovanců do zeminy.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.9 Počet: 23 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies