Mops - ztělesnění psího šarmu

Mops je známý již z dávnověku. Zvláštním a spletitým osudem se ze starověké indické společnosti dostal až do Evropy, nejdříve ze všeho do Holandska. V průběhu dějin nazývali mopse různými názvy, v Anglii bylo všeobecně uznavané slovo „pug”.

Mops

Mops - původ

Mops je známý již z dávnověku. Zvláštním a spletitým osudem se ze starověké indické společnosti dostal až do Evropy, nejdříve ze všeho do Holandska. Jeho původ je v Číně, jeho šíření však začalo až v Holandsku, kde se svým zbarvením ladil s barvami rodu Oranžských, tehdejších vládců Holandska. Mops byl velice oblíbený, a když se Vilhelm III. Oranžský stal anglickým králem, přivezl si několik mopsů s sebou do Anglie.

Charakteristika

Mops je nesmírně přátelský pes, vstřícný ke všem lidem, bez stínu nedůvěřivosti či dokonce agresivity. Je roztomile hravý, čilý a veselý. Mops je však zároveň ztělesněním důstojnosti, šarmu a inteligence. Je to povahou šťastný a vyrovnaný pejsek.

 

Výška a váha mopse

Výška je 25 až 28 cm, váha se pohybuje mezi 6,5 až 8,5 kg.

 

 

Srst

Mops má srst jemnou, hladkou, měkkou a lesklou, která se nikdy nevlní. Zbarvení může být stříbrné, broskvové, plavé nebo černé, vždy s černou maskou a černýma ušima.

 

 

Péče o srst mopse

Mops nevyžaduje zvláštní péči o srst. Pravidelně kontrolujte a ošetřujte také oči a záhyby na tlamě, při špatné péči se v nich tvoří záněty.

 

 

Povahové rysy

Veselý, inteligentní, poslušný, milý, velmi přítulný, klidný, ostražitý.

 

 

Výchova

Výchova probíhá většinou bez problémů. Tito psíci se snadno učí a rádi něco dělají pro svého pána. Vycvičte si své štěně!

 

 

Mops - pohyb

Toto plemeno se spokojí s průměrným množstvím pohybu, to však neznamená, že odmítne dlouhou procházku.

 

 

Věk

Mops se bez problémů dožívá vysokého stáří. Věk 13 až 15 let není u tohoto plemene žádnou zvláštností.

 

 

Mops - zajímavost

V průběhu dějin nazývali mopse různými jmény a nikdo přesně neví, odkud toto jméno vzniklo. V 2. polovině 16. století v Anglii bylo všeobecně uznavané slovo „pug”. Poprvé bylo použito ve slovníku psů, který napsal M. Beili.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.2 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies