Afgánský chrt

Afgánský chrt je plemenem existujícím již několik tisíciletí. Byl vyšlechtěn v Afghánistánu, křížením Afgánského původního loveckého chrta s Perským chrtem – Salukou. Na konci 19. století jej dovezli do Velké Británie.
Afgánský chrt

Původ afgánského chrta

Afgánský chrt (Afghan hound) je plemenem existujícím již několik tisíciletí. Byl vyšlechtěn v Afghánistánu, křížením afgánského původního loveckého chrta s Perským chrtem – Salukou. Na konci 19. století jej dovezli do Velké Británie, kde byl v roce 1907 utvrzen standard tohoto plemene.

Charakteristika

Afgánský chrt působí důstojným a vznešeným dojmem. Má typický orientální výraz a chová se zdrženlivě. V boji dokáže být přiměřeně ostrý, původně se totiž používal jako lovecký pes. Je to velmi sebevědomé zvíře, není to pes vhodný pro začátečníky. Vyžaduje citlivé zacházení, pochopení své uzavřenější povahy a toleranci.

Výška

Výška psa je 68 až 64 centimetrů, feny měří 63 - 69 centimetrů.

Váha

Psi váží 23 – 27 kg.

Srst afgánského chrta

Afgánský chrt má hedvábnou a rovnou srst, která na zádech, bocích a zadečku má velmi jemnou strukturu. Na přední straně hlavy má srst krátkou, na zadní je dlouhá, zřetelně dobře splývající. Srst musíme denně kartáčovat.

Povahové rysy afgánského chrta

Afgánský chrt je laskavý a přívětivý pes, podarovaný moudrostí od svých předků, žijících v poušti. Je nezávislý, avšak zdrženlivý a přívětivý k dětem. Je to důstojný a rezervovaný pes, s určitou nadšenou a vášnivou divokostí.

Výchova afgánského chrta

Afgánský chrt vyžaduje tvrdé, ale laskavé výzvy a povely a zvýšené fyzické zátěže. Má rád delší procházky a větší prostor.

Pohyb

Afgánský chrt vyžaduje mnoho pohybu.

Věk

Afgánský chrt se dožívá věku kolem 12 – 14 let.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies