Pelargónie a její choroby a škůdci

Pelargónie jsou krásné a hojně používané balkónové rostliny, které však bohužel trpí chorobami a škůdci. Pokud poznáme jakékoliv změny na rostlině, je nutné, abychom určili o jakou chorobu se jedná a pelargónii vhodně ošetřili.
Pelargonie

Pelargónie a její choroby a škůdci

Pelargónie jsou hojně používané balkónové rostliny, které bohužel trpí mnoha chorobami a škůdci. Pokud poznáme jakékoliv změny na rostlině, je nutné, abychom určili o jakou chorobu se jedná a pelargónii vhodně ošetřili.

O zazimování pelargónií se dozvíte v článku ZDE

Šedá plíseň pelargónií

Pozorně sledujeme rostliny, kterým žloutnou listy. Jakmile zahlédneme našedlá místa na listech, musíme si uvědomit, že může jít o plíseň šedou, způsobenou vlhkostí a tím, že jsou rostliny na sebe namačkány. Když okamžitě odstraníte napadené listy a rostliny od sebe oddálíte, velmi brzy se zotaví. V opačném případě pelargónie uhyne a nakazí další. Pozor na přelévání!

Rzi pelargónií

Šedé skvrny na horní straně listů a okrouhlé skvrny na spodní straně jsou známkou výskytu rzi. Odstraníme všechny napadené listy a jestliže jste rez objevili včas, stačí další napadené listy odstranit ještě jednou nebo dvakrát a rostlina je zachráněna. V opačném případě rostlina uhyne.

Hniloba stonků pelargónií

Jakmile stonek nebo jeho část začne černat, je patrně napaden hnilobou. Odřízněte zčernalou část stonku a přesvědčte se, zda není kořenový bal příliš vlhký. V případě, že ano, je třeba bal vysušit.

Mšice

Zabraňují rostlině v růstu. Požírají vrcholky stonků, listy se svinují a krabatí. Celá rostlina je lepkavá po sladké šťávě, kterou mšice vylučují. Mšice většinou najdeme na vrcholku, v místě, kde rostlina dorůstá a pod květními pupeny. Mšice buď smyjeme vodou pod vodovodním kohoutkem nebo použijeme chemické přípravky např. Pirimor.

Molice na pelargóniích

Škodí většinou ve skleníku. Nejlepší je použití některého insekticidního přípravku, například je vhodný přípravek APPLAUD.

Bakteriální onemocnění

Velice špatně se rozpoznává. Listy nemocných rostlin žloutnou. Zkušení pěstitelé někdy nemoc rostlin rozpoznají. Rostliny mají nepatrné černé tečky na bázi listových řapíků a listy mají zčernalou žilnatinu, avšak rostlina často hyne, než se objeví jakékoliv příznaky. Pěstitelé si dávají pozor, aby nebezpečná choroba neohrozila jejich množárny. Jestliže vám některá pelargónie náhle uhyne bez nápadných vnějších příčin, dezinfikujte květináč a místo, kde jste ji pěstovali.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies